Unesite željeni pojam

Zatvori
Lista želja
0
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
product_variation

Vreme je da popričamo o pravom brijanju

Od :Barbers 0 Komentara

Dozvolite da vam otkrijemo jednu tajnu: brijanje ne mora da bude dosadno.

Naprotiv: uz malo znanja i volje, ono može postati nezaboravan trenutak kome ćete se (svakodnevno) radovati. Postoji samo jedan mali uslov: da se brijete kako treba.

Istina je da postoje dve grupe ljudi: oni koji brijanje doživljavaju kao dosadnu obavezu i oni koji uživaju u procesu.

Većina onih koje brijanje smara, zapravo ne rade to na pravi način, ni sa pravim alatima.

S druge strane, za istinske moderne džentlmene koji neguju tradicionalno brijanje, ono je skoro kao meditacija – onaj redak trenutak dana kada su posvećeni sami sebi, istovremeno fokusirani i opušteni.

Ukoliko želite da svakodnevnu obavezu pretvorite u nezaboravan ritual koji donosi brojne benefite vašem licu, nastavite da čitate.

Verujte: jednom kada se obrijete kako „bog zapoveda“ nikada se nećete vraćati na stare navike.

 

Da li ste znali da prosečan muškarac potroši 3000 sati u svom životu, odnosno 125 dana, na brijanje?

Hajde da to vreme bude dobro utrošeno!

 

Evo kako da brijanje postane neverovatno iskustvo kome ćete se radovati

Pre svega zaboravite na potrošne brijače, ketridže sa više sečiva, gotove pene iz konzerve i razne mašinice za brijanje. Svi ovi alati i preparati jednostavno ne prijaju vašoj koži, što ste verovatno i sami primetili: suvoća, urastanje dlaka i pojava bubuljica najčešći su pratioci ovakvog pogrešnog načina brijanja.

S druge strane, pravi način uklanjanja dlaka sa lica podrazumeva da to radimo kao naši preci: uz upotrebu ručno pravljene pene od sapuna, sa kvalitetnom britvom ili brijačem sa dvostrukim sečivom.

Zahvaljujuću tradicionalnom načinu brijanja imaćete: glatko lice, bez uraslih dlačica, peruti i svraba, uz mladalački sjaj i svežinu.

Ne zaboravite da je koža najveći organ, na njemu se lako čita naše starenje, ishrana, nivo stresa kome smo izloženi, a upravo je lice mesto gde je to sve najvidljivije. Stoga želimo da uradimo sve što možemo kako bismo izgledali lepše.

 

Šta vam je sve potrebno da biste se obrijali kao kralj

 

Pre svega, kvalitetan alat. Korišćenjem tradicionalnog alata za brijanje, birate kvalitetne stvari, napravljene da traju, baš kao nekad. Osim toga, tako čuvate planetu, štedite novac i imate zaista kul stvari koje možete da pokažete ortacima.

Upoznajte se sa alatom za tradicionalno brijanje:

Postoji jedan mit kada je u pitanju brijanje, a to je da našoj koži prijaju brijači sa više sečiva.

Zapravo, ništa nije dalje od istine. Zapamtite: u slučaju našeg lica– manje je više.

Više žileta ima negativan uticaj na kožu lica: usled pritiska koji žileti prave na kožu tokom brijanja, kratke dlačice budu iščupane nakon čega se povlače i urastaju. Urasle dlačice zatim dovode do osipa i sitnih izbočina na koži koje će neizostavno svrbeti.

Dodatno, sa takvim brijačima pena za brijanje gubi svoj smisao jer je prvi žilet potpuno pokupi i potom ostavi vašu kožu na milost i nemilost preostala 2, 3 ili 4 žileta.

Stoga je jedno sečivo najbolji izbor. Baš kako su se brijale neke ozbiljne njuške u prošlosti kao Klint Istvud ili Bata Životinja. A upravo to pruža britva ili brijač.

Kada su u pitanju brijači (safety razor) sa dvostrukom oštricom, radi se o stvarno kul predmetu u koji se ubaci kvalitetan žilet i zabava može da počne. Sigurniji je nego britva, a daje sjajne rezultate. Postoje blaži i agresivniji, pa ako ste početnik izaberite blaži.

Poslednjih godina brijanje uz pomoć britve, čak i u kućnim uslovima, doživljava pravi „comeback“.

Na raspolaganju vam je britva sa zamenskim žiletom, tzv. šaveta u koju se ubacuju polovine žileta. Međutim, najgotivnija stvar i pravi rezultati postižu se sa britvom koja se oštri. Za nju su vam potrebni kaiš i kamenje za oštrenje ili povremena poseta kod specijalizovanog oštrača. Međutim, rezultati su fenomanalni, a osećaj kad vidite sebe u ogledalu sa britvom prosto nezamenjiv.

Izbor britve i odgovarajućeg brijača je zaista veliki. Agresivnije brijače biraju iskusni džentlmeni, početnici bi trebalo da se odluče za nešto blažu varijantu, a najbolje je da se konsultujete sa svojim berberinom kako biste izabrali odgovarajući alat za sebe.

 

 

Savet: Ukoliko vam deluje da je brijanje britvom nešto komplikovano, treba da znate da je reč o veštini koju može da savlada svako. Pre svega, potrebno je da ovladate pokretima, potom da procenite pritisak. U početku će vaša koža biti malo osetljivija jer nije bila pravilno tretirana. Međutim, već nakon nekoliko brijanja britvom ona će postati zdravija i izdržljivija, a vaše lice će izgledati svežije.

  • Sapun za brijanje

Druga stvar koja je neophodna je sapun za brijanje. Da, baš sapun, a ne gotove pene ili gelovi iz konzerve.

Pre svega, sapuni sadrže veći procenat prirodnih masti i glicerina koji osim što omogućavaju pripremu bogatije i gušće pene za lakše brijanje i veći užitak, doprinose efikasnijoj hidrataciji kože lica a time i njenom zdravlju.

S druge strane, gotove pene i gelovi iz konzerve sadrže industrijske lubrikante i hemikalije koji će na duge staze zapravo isušiti vašu kožu i učiniti da izgleda starije. Pored toga, mineralna ulja kao njihov čest sastojak zapušiće pore što za posledicu može imati akne i sitne izbočine.

Dakle, ne zazirite od dobrog starog sapuna za brijanje, vaša koža će to umeti da ceni.

  • Četka za brijanje

Bogata i gusta pena ključna je za savršeno brijanje, stoga je neophodno da svoj pribor obogatite sa (barem) jednom kvalitetnom četkom. Benefiti za kožu biće višestruki.

Prvo, četkom ćete napraviti bogatu i gustu penu – neizostavan uslov za savršeno brijanje i glatko lice.

Drugo, dok četkom nanosite penu na lice, istovremeno omekšavate i podižete dlačice i time ih adekvatno pripremate za lakše brijanje.

Treće, četkom ćete blago zagrejati i opustiti mišiće lica, što će opet dodatno olakšati brijanje i doprineti boljem i zdravijem izlgedu kože. Kao posle blage masaže.

Četvrto, četka blago pilinguje lice i skida sloj mrtvih ćelija, ali i oslobađa eventualno urasle dlačice. Otuda i onaj gore pomenuti mladalački sjaj i vitalnost kože nakon brijanja.

Kada je u pitanju odabir prave četke, na raspolaganju su vam one od svinjske i konjske dlake, kao i kraljica među njima – četka od jazavičje dlake.

 

Tradicionalno brijanje, korak po korak…

 

  1. Toplom vodom nakvasite lice.

Odnosno dlačice koje želite da obrijete. Time će one postati mekše i pristupačnije za brijanje, pore će se otvoriti i omogućiti uklanjanje nakupljenih nečistoća, a mišići lica opustiti. Isti efekat postići ćete i ako se pre brijanja istuširate. Lice neka ostane nakvašeno toplom vodom barem 30 sekundi jer će se po mekšim dlačicama žilet lakše kretati, smanjiti mogućnost za posekotine i iritacije.

Ukoliko želite da sebi priredite pravi ugođaj umesto tople vode, prislonite vruć peškir na lice.

On podstiče cirkulaciju, umiruje iritacije na koži i oslobađa od stresa. Neki čak tvrde i da podstiče rast dlake blagotvornim dejstvom na folikule.

Peškir najlakše možete zagrejati u mikrotalasnoj pećnici. Nakvasite ga da bude vlažan ali ne natopljen i stavite 30 sekundi u mikrotalasnu na visoku temperaturu. Ostavite ga da se malo ohladi, a zatim ga nanesite na lice i lagano masirajte kožu u suprotnom smeru od rasta dlake.

  1. Nanesite sapun za brijanje i napravite penu.

Pena će kožu zaštititi od oštrog sečiva britve i istovremeno joj omogućiti da savršeno klizi po površini kože. Ovaj korak je posebno važan kod tradicionalnog brijanja.

Stavite četku pod mlaz tople vode kako bi se natopila i bila spremna za korišćenje. Otresite višak vode, ali da ostane vlažna.

Kružnim pokretima nakupite sapun za brijanje i u posebnoj keramičkoj činiji pomešajte ga sa malo tople vode. Opet kružnim pokretima četke pravite penu tako da ona podseća na šlag. Ako je previše gusta, dodajte po malo tople vode, ako je previše retka ili vodenasta, dodajte još sapuna.

Savet:Vodite računa da sloj pene koju nanesete na lice ne bude previše debeo jer u tom slučaju nećete imati osećaj gde počinje koža lica kada postavite britvu.

  1. Uzmite svoj odabrani alat za brijanje i počnite.

Isperite britvu pod mlazom tople vode.  Slobodnom rukom zategnite kožu lica kako bi bila što ravnija. Britvu nežno prislonite uz kožu pod uglom od 30 stepeni i kratkim pokretima brijite u smeru rasta dlake. Nemojte pritiskati britvu, već dopustite da njena sopstvena težina odradi sav posao. Nakon drugog ili trećeg prelaska trebalo bi da skinete sve dlake. Kada postanete veštiji, moći ćete i da se izbrijavate.

Savet: Ne zaboravite da isperete britvu nakon svakog poteza. Brzo se tu nakupi mrtvih ćelija, dlačica, pene, a tup pribor je najveći neprijatelj savršenog brijanja.

  1. Za kraj, isperite lice hladnom vodom i nanesite kremu, balzam ili kvalitetan losion.

Ispiranje hladnom vodom i tapkanje hladnim peškirom po licu zatvoriće pore. Krema ili balzam nakon brijanja treba da budu neizostavni deo rutine jer će ublažiti izbočine ili iritacije na koži usled brijanja, a pritom ostaviti vrlo lep miris i sjaj kože. Takođe, možete odabrati neki blagi losion ili pravljenu po predratnom kalupu kada su muškarci bili gospoda pre svega.

 

 

 

Kategorija: Nekategorizovano
Zatvori