Unesite željeni pojam

Zatvori
Lista želja
0
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
product_variation

Skinuo sam masku – zasukao sam brk

Od :Barbers 0 Komentara

Kako da održavate brkove i nađete pravi stil za sebe?

 

Budimo iskreni, brkovi su način da se istaknete. Da u moru bradonja budete brka. Način da kažete nešto o sebi a da ne izgovorite nijednu reč. Samo oprezno, da vas reputacija ne pretekne.

Sada kada su sve protiv-pandemijske mere povučene, brkove oslobođene od maski treba istaći na pravi način. Svi koji su se ikad usudili da im taj žbun(ić) iznad usana bude glavni ukras na licu znaju da je za uredne brkove potrebno uložiti malo vremena i energije, ali bolji „fashion statement“ od ufitiljenih brkova nećete naći.

Istovremeno, brkovi su jedan od onih stilova koji ne stoje svakom. Čak su retki među nama koji se mogu pohvaliti da su im čučnuli baš kao Tom Seleku. Upravo zbog toga potrebno je pronaći odgovarajući oblik koji će pristajati vašem licu jer kada se ubode pravi stil, on čini ogromnu razliku.

Uštedećemo vam vreme i predstaviti najčešće stilove, ali imajte na umu da su mogućnosti brojne i sve varijacije na temu su itekako dobrodošle.

 

5 stilova brkova za svakog muškarca

 

  1. CHEVRON BRKOVI

Ovo je najjednostavniji oblik koji prati gornju liniju usana i završava se nešto šire u odnosu na njih, uz blago iskošenje na krajevima. Brkblago prekriva gornju liniju usanapa je trik samo održavati adekvatnu dužinu. Onu koja ne (raz)otkriva usnu a istovremeno brk ne srče samostalno kafu. Ako niste ranije nosili brkove, ovo je najbolji stil za početak jer je jednostavan i ne zahteva previše finesa kod sređivanja.

  1. HANDLEBAR STIL

Ovaj vrlo impresivan stil danas je možda i najpopularniji u kombinaciji sa dužom bradom. Dugi, gusti brkovi protežu se izvan uglova usana a zatim uvijaju u špic prema obrazima. Za njih će definitivno biti potrebno par meseci da dovoljnoizrastu da bi se dobila adekvatna dužina za oblikovanje. Zahtevaju možda najviše truda i veštine, ali su definitivno i najimpresivniji od svih.

  1. POTKOVIČASTI OBLIK

Baš kao što i ime kaže, ovo su brkovi u obliku potkovice, ali naopačke okrenute. Popularnost su stekli među južnjacima u Americi, a ako ste kao mali gledali kečere, prva asocijacijavam je Hulk Hogan. Za ovaj oblik biće potrebno da pustite i dlačice na obrazima, te ako ste se odličili za ovaj stil, najlakše će biti da pustite celu bradu, pa da je obrijete kada postignete odgovarajuću dužinu i ostavite samo željeni oblik brkova.

  1. BRKOVI I JAREĆA BRADICA

Za razliku od klasične jareće bradice, ovde su brkovi i bradica potpuno odvojeni. Iz tog razloga, ovo može biti pravi oblik za one koji imaju ređu bradu ili pečeve na obrazima. A ako vam faktor u donošenju odluke čini mišljenje ženske populacije, kombinacija brkova sa bradom vizuelno daje i najbolje rezultate. Brada može biti ona nehajna od par dana ili par nedelja, a brkovi duži i istaknutiji u odnosu na nju. Bradica će uokviriti lice i vilične kosti a kontrast između nje i punih brkova izgledaće moćno.

  1. MORŽ BRKOVI

Ovo je stil kojim ćete zagarantovano privlačiti poglede. Zato je potrebna izvesna doza harizme koja će vam pomoći da ga iznesete na najbolji način.Reč je o debelim i gustim brkovima koji padaju preko usta. Brada može da bude pratilac ovakvog stila, ali i ne mora. Nekada davno krasili su lica drevnih Kelta i Gala, da bi ih krajem 19. i početkom 20. veka ponosno nosili pisci, filozofi i političari. I to samo najozbiljnije glave među njima, na primer Fridrih Niče. Danas ovaj stil uglavnom furaju hipsteri, ali i svi oni koji se ne boje da budu drugačiji i udare kontru modernim vremenima. Ukoliko ste jedan od njih, sve što je potrebno je da izdvojite određeno vreme za puštanje i da naučite da delite supu. Nađite takođe i dobrog barbera koji će dati završni touch vašim brkovima.

 

 

Puštanje i potkresivanje brkova u željeni oblik samo je pola posla. Sjajni brkovi nisu proizvod puke sreće ili genetike – oni su jedno malo remek delo. A da bi se to postiglo, potrebno je imati odgovarajuće alate, proizvode i malo strpljenja.

 

JER NEGA PRE SVEGA

Ono što je specifično za rutinu sređivanja brkova i što će vam olakšati svakodnevno oblikovanje je vosak za brkove. Iako su opcije u pogledu stila brkova brojne i moguće ih jeisfazonirati u raznim oblicima i dužinama, jedna stvar koja spaja sve doterane brke je vosak za brkove.

A i kako ste mislili da se ufitiljeni brkovi drže tako okrenuti prema plafonu tokom celog dana? Uz pomoć voska, dabome.

Zahvaljujući njemu brkovi izgledaju sređenije, mnogo lakše se postiže željeni oblik i neprevaziđeni su kada treba da ukrote sve neposlušne dlačice. Dodatno, pomoću voska možete učiniti da brkovi izgledaju punije ili da im dodate teksturu, ukoliko je to izgled koji želite da postignete.

 

ZLATNA PRAVILA ZA NANOŠENJE VOSKA

Generalno je preporuka da se vosak pre korišćenja zagreje kako bi bio pogodniji za manipulisanje.To možete postići tako što ćete ga držati u džepu (?!?), staviti pod mlaz tople vode (?!?) ili produvati fenom (?!?). Probajte ali nije neophodno, i realno, ko ima vremena za to.

Kako je tekstura voska vrlo čvrsta, najbolje je da malu količinu (veličinu zrna pirinča) zagrebete spoljašnjim delom nokta a zatim vosak zagrejete trljajući ga između palca i kažiprsta. Ili nekog drugog prsta po izboru.

Na kraju, omekšali vosak utrljajte na brkove počevši od mesta gde se brkovi spajaju ka spolja, formirajući oblik koji želite da postignete. Nemojte zapostavljati tehniku uvijanja brkova, posebno korisnu za formiranje krajeva handlebar stila.

Kada se vosak ohladi i stegne, držaće dlačice na mestu tokom celog dana.

A ako vam to nije dovoljno dobar razlog da obogatite svoj arsenal jednim kvalitetnim voskom za brkove, ne zaboravite da oni tipično sadrže pčelinji vosak i mineralna ulja zahvaljujući kojima pomažu da same dlačice budu mekše i da ne bockaju, a ujedno i jače.

Postoji i nekoliko korisnih savetakoji svaki brka treba da zna:

  1. Manje je više. Ovo je proizvod koji će vam trajati dugo jer se jako mala količina nanosi kako bi vosak bio neprimetan a opet održavao oblik.
  2. Vosak nikako ne treba nanositi nakon ulja. Vosak se rastvara u ulju tako da će sveže nauljeni brci razgraditi vosak i on neće biti efikasan.
  3. Vosak dobro utrljajte u dlaku. Grudvice voska će izgledati vrlo neuredno a ne mogu proći neprimećeno tačno iznad gornje usne. Zato dobro zagrejte vosak između palca i kažiprsta, a ako ste naneli veću količinu, uklonite višak češljićem.
  4. Vosak za brkove nije isto što i vosak za kosu. Logično, ali nije loše ponoviti. Prvo, brkovi su na iskušenjima svakog dana, više nego kosa. Dok jedete, pijete, pričate, rizikujete da se skljokaju ili razbruše. Stoga je formula voska za brkove snažnija od voska za bradu. Drugo, voskovi za kosu su puni hemikalija koje nikako ne želite blizu svojih usta, dok je vosak za brkove najčešće sačinjen od prirodnih sastojaka.

 

NE ZABORAVIMO NA ALATKE

Dok su brci kraći i ne prelaze liniju usana, dovoljno je izabrati pouzdan trimer. Njime ćete uspeti da poravnate liniju brkova i držite ih urednim, ali imajte na umu da će brkovi podšišani trimerom biti oštriji i da ćete možda morati da pojačate hidrataciju. Kod brkova, posebno je korisno imati trimer sa većim brojem nastavaka koji će vam omogućiti da izvedete najfinije akrobacije i da do najsitnijih detalja postignete željenu formu.

Kada brci već prerastu ivicu usana i počnu da se otimaju za svoju porciju kafe ili ne-daj-bože piva, potrebno je da nabavite i makazice za brkove. Pomoću njih ćete na najlakši način skratiti pojedinačne dlačice koje štrče, ali i postići da linija brkova prati prirodnu liniju usana umesto da bude neprirodno geometrijski poravnata.

Savet: Izaberite makazice koje imaju oštar vrh bez ikakvih zakrivljenja ili zadebljanja, ali isto tako vodite računa da makazice ne uperite direktno prema ustima. Ume da zaboli kad se omaši.

Češljićće vam biti od višestruke pomoći. Jasno je da je on neizostavna alatka prilikom svakog skraćivanja i sređivanja, ali dodatno ga možete koristiti da ravnomerno rasporedite i uklonite višak ulja ili voska za brkove ili da ih razdelite ukoliko se odlučite za stil brkova sa razdeljkom.

Kao što redovno perete zube, redovno treba prati i lice. I ne, samo mlaka voda nije dovoljna da se speru vosak, ulja i masnoća koju koža prirodno luči. Posebno je kod dlaka na licu bitno temeljno očistiti i ispod same dlake, dakle doći do kože. U tu svrhu možete koristiti univerzalna sredstva za umivanje ili specijalno razvijene šampone za bradu koji će biti jednako efikasni i na brkovima a koji istovremeno hidriraju i samu dlaku koja na licu zbog čestog skraćivanja ima tendenciju da bude oštra i grublja.

Neizostavan deo rutine svakog iskusnog brke je i specijalizovano ulje koje će na adekvatan način hidrirati i omekšati dlaku i kožu ispod nje, ali o njima smo već pisali ovde i ovde. Pročitajte, da ne ponavljamo 🙂

Kategorija: Brkovi, Lifestyle
Zatvori