Unesite željeni pojam

Zatvori
Lista želja
0
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
product_variation

Četke za brijanje – (Skoro) sve što treba da znate o četkama za brijanje

Od :Barbers 0 Komentara

Kvalitetna četka za brijanje je jednostavno must have alat ukoliko ste se odlučili za tradicionalno brijanje. Reč je o investiciji koja se zaista isplati: uz pravilno održavanje može trajati od 3 do 10 godina.

Tako je u vremenu instant proizvoda napravljenih da se pokvare čim izađu iz prodavnice, četka za brijanje jedna od retkih stvari na koje moderan džentlmen još uvek može da se osloni.

Međutim, osim dugotrajnosti, četka za brijanje pruža toliko toga.

 

ZAŠTO ČETKA ZA BRIJANJE?

Iako gotove pene i gelovi iz konzerve možda deluju jednostavnije za korišćenje, oni su puni hemikalija i industrijskih lubrikanata zbog čega isušuju kožu, a brijanje čine neprijatnom obavezom. O tome kako da brijanje postane ritual u kome uživate, pročitajte ovde.

S druge strane, kvalitetna četka za brijanje napraviće bogatu penu zahvaljujući vazduhu koji će „ubacivati“ u smesu tokom postupka. Dok nanosite penu na lice, četkom ćete dopreti do svih dlačica, omekšaćete ih i podići i tako ih pravilno pripremiti za detaljno brijanje. Kružni pokreti četke po licu dok nanosite penu podstiču cirkulaciju i greju lice, otvaraju pore i uklanjaju nataložene nečistoće, zbog čega će vaše lice zablistati nakon brijanja.

Jednostavno rečeno: zahvaljujući četki za brijanje, brijač će kliziti po koži koja će biti adekvatno hidrirana i negovana, bez iritacija i crvenila.

Danas je dostupan veliki izbor kvalitetnih četki, a da biste pronašli pravu, potrebno je da znate neke osnovne stvari.

 

UVOD U ANATOMIJU… ČETKI ZA BRIJANJE

Četka za brijanje sastoji se od drške i dlaka.

Deo drške pri korenu dlaka naziva se čvor. Obično je prečnika 20–24 milimetara i po pravilu, što je veći čvor, to je skuplja četka. I to je otprilike sve što treba da znate o čvoru. Ne utiče na kvalitet brijanja, tako da se držite standarda. Bitno je da drška lepo legne u ruku, da nije ni preteška ni prelaka jer želite da imate potpunu kontrolu nad četkom i doprete i do najsitnijih dlačica na licu i vratu.

Ono što je bitno kod četke su njene dlake, kojima i pravite penu. A njihovo glavno svojstvo je dužina, odnosno visina dlake. Standardna visina je 50 milimetara, a što je veća visina dlake to će one po pravilu biti mekše i moći će da upiju više vode zbog svoje veće površine.

Međutim, četke sa većom visinom dlake su i teže za rukovanje. Prosto, visoka i mekana dlaka više beži, više se ugiba. Ako ste iskusni praktikant tradicionalnog brijanja, možete isprobati četku sa većom visinom dlake, ali ako ste početnik, preporučujemo da se držite standarda jer ćete uz manje truda postići zadovoljavajući kvalitet pene.

Kako izabrati četku za brijanje?

Danas se na tržištu uglavnom mogu pronaći 3 vrste četki u zavisnosti od njihove dlake: četke od svinjske i jazavičje dlake, kao i četke od sintetičke dlake.

Razlike svakako da postoje, ali zahvaljujući današnjoj tehnologiji izrade u svakoj od ovih grupa možete pronaći kvalitetnu četku.

 

ČETKE OD DLAKE DIVLJE SVINJE

Da budemo precizni, prave se od veprove dlake. Iako su obično jeftinije od ostalih četki, rade sasvim dobar posao. Jesu malo tvrđe i grublje (prednost za dobar piling lica) ali će zbog toga bolje podizati dlačice i omogućiti da pena dospe ispod svake od njih.

Iako nemaju najvišu mogućnost zadržavanja vode, ona je ipak na sasvim zadovoljavajućem nivou pa nećete imati problema da napravite kremastu penu.

Ono što vas može iznenaditi je blago neprijatan miris na početku (što je zajedničko za sve četke od prirodne dlake, ali vepar je vepar), međutim on će vremenom nestati a možete ga donekle i neutralisati ako četku operete šamponom.

Dlake će možda opadati malo brže nego kod ostalih četki za brijanje ali generalno imaju sasvim zadovoljavajući radni vek.

Četke od svinjske dlake preporučuju se za početnike u tradicionalnom brijanju, što zbog cene, što zbog činjenice da ćete sa njima moći malo jače da zapnete po sapunu dok ne savladate finese pravljenja pene.

Prednosti:

  • jeftinije od četki sa dlakom jazavca
  • efikasne u podizanju dlačica na licu za bolje brijanje
  • dobar piling efekat
  • omekšaće tokom vremena
  • preporuka za jaču bradu

Mane:

  • nešto tvrđe za prvih nekoliko korišćenja
  • zadržavaju manje vode nego četke sa dlakom jazavca
  • nešto brže se „linjaju“

 

 

ČETKE OD JAZAVIČJE DLAKE

Ove četke su definitivno najcenjenije na tržištu. Brice širom sveta smatraju četke od jazavičje dlake kao top izbor i u pogledu njihovog učinka i u pogledu izgleda.

Mekane a izdržljive, najbolje apsorbuju vodu a istovremeno, zbog finoće same dlake, imaju najveću gustinu dlaka u poređenju sa ostalima na tržištu. Sve to doprinosi da pena koju napravite bude bogata, a opet nežna kao šlag.

Cena u ovom slučaju prati kvalitet, odnosno četke od jazavičje dlake nešto su skuplje u poređenju sa drugim, pa ako ste početnik u tradicionalnom brijanju, sačekajte malo da savladate veštinu kako biste s ponosom prešli na četke najvišeg ranga.

Ovde opet postoje podvrste, čisto da izbor učine zanimljivijim, da ne kažemo težim.

Pure Badger – najčešće ćete pronaći četke od ove dlake. Od svih četki od jazavičje dlake one su nešto grublje i najmanje zadržavaju vodu, te su i najjeftinije od ove skupine (opet, sve je relativno jer su i dalje mekše i cenjenije od četki od svinjske dlake). Preporučuju se za početnike koji žele da se oprobaju sa ovim četkama.

Best Badger–dlaka koja se koristi za ove četke potiče sa stomaka jazavca, te je duža, savitljivija i finija. S druge strane, vrlo je slična pure badger dlaci da prosto nećete videti, a možda ni osetiti razliku. Dakle, opet zlatna sredina ako gledamo mekoću dlake.

Super Badger –naziv sve govori. Dlaka potiče sa leđa jazavca, a pena koja se napravi daje sjajan osećaj na koži i podiže majstorstvo brijanja na viši nivo. Međutim, kao što smo već spomenuli, što su dlake finije i mekše, to će četke zahtevati više brige i adekvatno čišćenje da bi dugo trajale. Super Badger četke prepoznaćete po tome što je dlaka srebrnkaste boje sa sivkastom sredinom a belim vrhovima.

Silver Tip – smatraju se najluksuznijim četkama za brijanje. Tu titulu zaslužujuzbog vazdušastog osećaja pod prstima i najboljoj sposobnosti da apsorbuju vodu, iako su vrlo slične Super Badger četkama. Bukvalno su nijanse u pitanju.I njih je potrebno pažljivo negovati kako bi trajale godinama. Oni koji su već isprobali Silver Tip četke tvrde da je brijanje sa njima jedno specijalno iskustvo. One prosto masiraju vaše lice a opet nežno nanose penu do svakog milimetra kože. Neki čak tvrde da posle njih nema povratka na četke nižeg ranga.

Četke od dlake jazavca dolaze u two band i three band varijanti. Reč je o vidljivim bojama jazavičje dlake koje izbijaju iz četke. Two band badger četku odlikuju mekani vrhovi i lepa distribucija pene po licu zbog čega je dobar izbor.

 

Prednosti:

  • dostupne sa dlakom različite finoće i kvaliteta
  • apsorbuju vodu bolje od bilo koje četke sa prirodnim ili sintetičkim dlakama
  • manje grube za kožu
  • kako je jazavičja dlaka izuzetno tanka, to znači da ove četke imaju više dlake od ostalih što doprinosi bogatijoj peni

Mane:

  • nije uvek lako naći četku sa pravom jazavičjom dlakom jer postoji veliki broj imitacija
  • skupe su, pa tako nisu najbolji izbor za one koji tek počinju sa tradicionalnim brijanjem

 

 

ČETKE OD SINTETIČKE DLAKE

Ove četke su za relativno kratko vreme prešle put od „ni štapom ih ne bih pipnuo“ do „paaa.. ovo nije uopšte loše“. Sve bolja izrada ovih četki može one najbolje u klasi stavitiu rang čak sa četkama od jazavičje dlake.

Ipak, prirodna dlaka je i dalje izbor koji se preporučuje. Iako vrlo dobre, četke od sintetičke dlake ne mogu da zadrže vodu i toplotu pene poput četki od prirodne dlake.

Što kažu: not great, not terrible.

Prednosti:

  • Idealno za vegane ili osobe alergične na životnjsku dlaku
  • veliki izbor od jeftinijih do skupljih sa dlakom koja podseća na jazavičju
  • izuzetno dugotrajne
  • lake za održavanje (idealne za berbernice)

Mane:

  • mogu biti grube na koži čak i nakon nekoliko korišćenja
  • jeftinije apsorbuju malo vode što dovodi do siromašnije pene
  • i najbolja sintetička četka smatra se inferiornijom u odnosu na Silver Tip jazavičju četku

 

PRIPREMITE ČETKU ZA PRVO KORIŠĆENJE

Svaka nova četka mora da prođe kroz period uhodavanja kako bi dala najbolje rezultate. Jednostavno: sa svakim novim brijanjem i četka će biti bolja.

Međutim, postoji i jedan trik koji vam može pomoći da donekle skratite ovaj proces. Da biste to uradili, važno je da četku pravilno pripremite za prvo korišćenje.

  • Nova četka od prirodne dlake može imati neprijatan miris kao što smo već pomenuli. Stoga prvo što treba da uradite je da uzmete malu šolju u koju ćete sipati toplu vodu i nešto šampona. Promešajte četkom vodu, a potom je ostavite da stoji u njoj 10 do 20 minuta. Vodite računa da dlake budu prekrivene vodom, ali da drška četke ostane iznad vode.
  • Dobro isperite četku toplom vodom, vodeći računa da tragovi šampona ne ostanu u dlakama.
  • Sada dolazimo do prečice o kojoj smo govorili. Nasapunjajte četku kao da ćete se brijati i ostavite je tako u uspravnom položaju tokom noći. Sapun će, dok vi spavate ili se provodite negde, učiniti da dlačice četke smekšaju.
  • Ujutru isperite četku i pustite je da se osuši na vazduhu. Biće potrebno neko vreme da dlačice postignu optimalnu mekoću, ali ćete na ovaj način značajno skratiti proces.

 

KAKO NAPRAVITI PENU ZA BRIJANJE

Ima nečeg smirujućeg i zaista kul u pravljenju pene za brijanje. Iako je reč o relativno jednostavnom procesu, on ipak zahteva malo veštine i iskustva. Sledite ove korake i nećete pogrešiti:

  1. Pripremite četku, sapun za brijanje i plitku posudicu u kojoj ćete graditi penu.
  2. Četku nakvasite pod umerenim mlazom tople vode ili u posudi sa toplom vodom, a zatim nežno otresite višak vode.
  3. Pažljivo zahvatite sapun i kružnim pokretima napravite bogatu penu u posudici koju ste pripremili. Posudice posebno kreirane za pravljene pene će čuvati njenu punoću i toplotu te se preporučuju. Ako je pak nemate, za prvu pomoć poslužiće posudicaili šolja iz kuhinje.
  4. Mešajte, kao da mutite šlag, dok ne postignete konzistentnu i bogatu penu.
  5. Penu zatim četkom nanesite na lice i laganim kružnim pokretima pokrijte delove koje ćete brijati. Potrebno je da pena prekrije sve delove koje želite da obrijete, i na licu i na vratu.
  6. Nakon brijanja, isperite četku toplom vodom i uklonite sve ostatke pene ili sapuna.
  7. Nežno iscedite četku i otresite zaostalu vodu pre nego što je odložite na postolje. Obratite pažnju da se četka uvek odlaže sa dlakama okrenutim na dole kako bi se voda ocedila i četka pravilno osušila bez savijanja dlaka.

 


ODRŽAVAJTE ČETKU ZA BRIJANJE UZ 4 JEDNOSTAVNA KORAKA

Bez obzira na kvalitet izrade i cenu četke za brijanje, pravilna nega i čuvanje je ključ njene izdržljivosti i dugotrajnosti.

  • Opadanje dlaka je normalno… u početku: opadanje dlaka je redovna pojava kod svih četki od prirodne dlake tokom prvih nekoliko korišćenja. Dakle, bez panike, nakon najviše mesec dana redovnog korišćenja, ono bi trebalo da prestane.
  • Budite nežni. Kako prilikom pravljenja pene, tako i tokom njenog nanošenja na lice. Previše jak pritisak na sapun, dovešće do pojave osušenog sapuna, što znači da ćete zapravo bacati sapun. Osim toga, preveliki pritisak, može razlabaviti dlake i dovesti do preranog „linjanja“ četke.
  • Redovno je perite. Uvek temeljno isperite četku nakon svakog korišćenja mlakom vodom. Ni slučajno nemojte koristiti vruću vodu jer može učiniti da se dlake ukovrdžaju. Takođe, ukoliko se redovno brijete, nije loše da jednom mesečno operete svoju četku šamponom, tako ćete ukloniti zaostalu penu sa dlaka i čvora četke.
  • Sušite četku prirodno. Nakon pranja, okačite četku naopako kako bi se dlake osušile na vazduhu, a sva voda istekla iz dlaka. Za ovo vam od koristi može biti postolje za četku, ali i bilo šta čvrsto uz šta ćete osloniti četku. Ovaj korak je izuzetno važan, jer zaostala vlažnost može dovesti do razvoja bakterija. Nemojte nikako koristiti fen niti vući i uvrtati dlake kako biste ih iscedili.

Tradicionalno brijanje nije samo zanimljivo i ispunjavajuće iskustvo, već je to i jedini pravi način brijanja koji prija našem licu, a mnogi džentlmeni kažu i našem duhu. Kvalitetna četka za brijanje jedan je od osnovnih alata u tom procesu. Zato izaberite svoju i počnite da uživate kao pravi muškarac.

 

Kategorija: Brijanje
Zatvori