Unesite željeni pojam

Zatvori
Lista želja
0
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product
product_variation

Razbijamo mitove o puštanju (prve) brade

Od :Barbers 0 Komentara

Iako za mnoge brada predstavlja mitsku stvar koja nam pomaže da stupimo u kontakt sa muškarcem u sebi, da se poistovetimo sa našim dalekim precima ili ratnicima poput vikinga, puštanje brade prati veliki broj lažnih mitova.

U ovom tekstu razbijamo najčešće od njih i donosimo vam korisne savete kako da uspešno uzgajite svoju (prvu) bradu. A baš kao i ljubav, prva zaborava nema.

 

Mit#1 Neću moći da izdržim svrab

Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog koga su mnogi muškarci sebe lišili fantastične brade. Istina je da će vas lice tokom prvih nedelju dana puštanja možda malo više svrbeti. Međutim, kako vaša brada bude rasla, tako će i svrab prolaziti. Potrebno je samo da budete strpljivi.

Takođe, postoji i jednostavan, svima dostupan način da gotovo u potpunosti eliminišete svrab koji prati prve dane puštanja:

  • Koristite kvalitetne kreme i ulja za bradu koji će vašu kožu hidrirati i umiriti i tako proces puštanja učiniti znatno lakšim i zabavnijim.

 

Mit#2 Moja brada nije dovoljno gusta

Mnogi nikada i ne pokušaju da puste bradu jer su pogrešno uvereni da nemaju dovoljno dlaka na licu.

Istina je da kvalitet i sposobnost puštanja brade zavisi pre svega od genetike, a potom i od životnog stila pojedinca. I zaista ne mogu svi da puste punu dugačku bradu.

Međutim, odaćemo vam jednu tajnu:

  • Gusta, savršeno popunjena brada nije česta.

Većini nas dlake na licu rastu po određenim obrascima, te ih je negde više, negde manje, a mnogi imaju i rupe na nekim mestima, posebno na obrazima.

Ono što morate da znate je: uprkos ovome, većina muškaraca može da pusti sasvim dobru bradu.

Kako?

Pre svega, potrebno je strpljenje: brada, naime, raste u slojevima.

To znači da ne raste na svim delovima lica istovremeno i ravnomerno. Neke dlake se pojavljuju ranije, dok druge svoj rast započinju kasnije:

  • To što na nekim mestima vašeg lica dlake ne rastu kao na drugim, ne znači da uopšte neće porasti. Ponekad je samo potrebno da im date dovoljno vremena kako bi sustigle ostale.

O kom vremenskom periodu govorimo?

  • Da biste znali sa kakvom bradom raspolažete, potrebno je da je pustite da raste bez trimovanja najmanje mesec dana.

Međutim kod mnogih muškaraca ovaj period može da se protegne i na 3 meseca. Ovo je raspon kada bi i najsporije dlake trebalo da počnu da rastu. Tek tada steći ćete utisak koliko zapravo vaša brada može da bude puna. Čak iako imate neke rupe na početku, duže dlake ih mogu prekriti i niko osim vas neće znati da su tu. Uostalom, pogledajte kakve se sve rupe kriju ispod jedne od najpoznatijih brada sveta.

Stoga, ukoliko mislite da imate retku bradu, pokušajte da izdržite 3 meseca. Nakon toga videćete kakvu bradu zaista možete da pustite pa ćete i lakše doneti odluku da li vam se dopada i da li da je zadržite.

Mnogi pokleknu i obriju se pre ovog perioda, međutim, oni koji istraju, budu prijatno iznenađeni kada vide svoju sliku sa početka puštanja i nakon nekoliko meseci. Internet je pun ovakvih primera, stoga slobodno potražite inspiraciju i ohrabrenje.

Naravno, ne moraju svi da puštaju bradu 3 meseca. Postavite svoj cilj koji se tiče vremena i dužine i pokušajte da ga ispunite.

 

Mit#3 Izgledaću neuredno

Mnogi muškarci nikad i ne pokušaju da puste bradu dužu od nekoliko dana jer se boje da će izgledati zaraslo i neugledno. Međutim, ovo ne mora da bude slučaj:

  • Urednom izgledu značajno će doprineti ukoliko posetite berberina koji će vam izvući linije na obrazima i vratu u okviru kojih će vaša brada da raste.

Takođe, jednom kada brada dostigne željenu dužinu, možete je trimovati i dati joj oblik kakav želite.

Za poslovne ljude možda je najbolje da bradu puštaju dok su na odmoru. Na taj način izbeći će pitanja i poglede kolega, a na posao će se vratiti sa bradom koja je već dobila oblik.

 

 

Mit#4 Brada će bockati

U prvim danima puštanja dlaka je oštra i zaista može da bocka. Ovo naravno nije uvek slučaj, ali moguće je da će se vaša lepša polovina žaliti kako vam je lice kao šmirgla. Ono što treba da znate je da ovo stanje traje veoma kratko:

  • Što je dlaka brade duža, ona je mekša i uopšte ne bocka.

Takođe, ukoliko nanostite ulje, vaša dlaka će dodatno smekšati. Stoga je ovo lako rešiv problem.

 

Mit#5 Bradu treba redovno trimovati tokom puštanja

Bradu ne treba trimovati uopšte u prvih mesec dana. Jedino što možete da uradite je da izvučete linije kako biste izgledali urednije i vaša brada dobila određen oblik. Takođe, već smo napomenuli da ne rastu sve dlake istim tempom: neke će biti duže od ostalih i neposlušno štrčati. Njih možete pažljivo makazama skratiti kako bi ih ostale dlake sustigle, ali budite oprezni i ne preterujte. Svako drugo trimovanje, usporiće rast vaše brade.

Naravno, trimovanje posle određenog vremena dobar je izbor ukoliko želite da uredite svoju bradu i date joj specifičan oblik, nakon čega možete da odlučite da li ćete ići dalje u dužinu, održavati je na tom nivou ili skratiti.

Ono što morate da znate je da vaša brada ima dužinu do koje izgleda najbolje. Na žalost, nismo svi obdareni gustim bradama ala ZZ top pa da možemo da puštamo koliko želimo.

Za većinu nas realnost je da će:

  • Nakon određene dužine brada početi da gubi svoj oblik i da se providi, a dlake će biti na sve strane. To je trenutak kada ćete znati da ste preterali i da je vreme za skraćivanje.

 

Mit#6 Brijanje potpomaže rast brade

Nemojte se prevariti: brijač nije prijatelj vaše brade. Iako mnogi misle da nakon brijanja, dlake više rastu, istina je da ne postoje naučni dokazi koji bi to i potvrdili. Razlog široko rasprostranjenoj zabludi da brada raste gušće nakon brijanja jeste što dlake koje tek počinju da niču izgledaju tamnije pri dnu, međutim, to ne znači da ih ima više ili da su jače.

Prva bra(z)da ili šta još možete da uradite?

Bez obzira što je poslednjih godina brada postala veoma popularna i što je mnogi smatraju trendom, puštanje je lični podvig svakog od nas.

Kada u pripoveci Milovana Glišića Prva brazda mali junak uzore svoju prvu brazdu, to je znak da je dečak postao muškarac. Sličan je slučaj i sa prvom bradom. To je trenutak kada, barem u ogledalu, sebi više ne ličite na golobradog dečaka, već na odraslog muškarca.

Zato gledajte na puštanje brade kao na zabavno putovanje. Nemojte se pitati gde će vas ono odvesti, već uživajte u njemu i svemu što vam donosi.

Pratite internet forume koji okupljaju bradonje. Beard board ima sjajne tredove gde muškarci svih uzrasta dele savete o nezi i održavanju brade, ali i svoje lične priče o puštanju sa fotografijama. Iznenadićete se kakvih sve primera ima i dobićete motiv da istrajete.

Još jedan zabavan način da ispunite vreme je da vodite foto/video dnevnik:

  • slikajte se redovno i zabeležite faze i promene koje vaša brada prolazi.

Bradi će posebno prijati ako povremeno vežbate, redovno spavate i dobro se hranite. Kvalitetne namirnice sa optimalnim nivoom vitamina, minerala i proteina doprineće zdravlju vaše dlake, dok vežbanje i dobar san podižu testosteron koji  je važan za rast brade. Takođe, redovno upotrebljavajte preparate za negu brade poput ulja, šampona, sapuna i koristite četku od prirodne dlake.

Za kraj zapamtite:

  • Ako budete u iskušenju da se obrijete, nemojte donositi prenagljene odluke.

Mnogi koji posustanu na putu bradatosti, zažale i ponovo počnu sa puštanjem. Da vam se ovo ne bi desilo, ukoliko osetite jaku želju za brijanjem, dajte sebi bar 48 časova da razmislite. Tek nakon tog perioda posegnite za brijačem ili mašinicom.

Brada vas čini muževnijim, pa dok je puštate radite neke muževne stvari: popravite nešto po kući, testerišite, bušite, dižite tegove, trenirajte, nađite neki interesantan projekat. I iznad svega uživajte.

 

 

Kategorija: Brada
Zatvori